Geschiedenis

Het ontstaan van Klene

decoration
decoration
decoration

1876

Origineel sinds 1876
Op de zolder in Rotterdam, begon Johannes Coenradus Klene in 1876 met de productie van zijn allereerste suikerwerkschuimpjes en jujubes. Wat hij niet kon hebben vermoed is dat zijn naam ruim 141 jaar later nog steeds staat voor echte kwaliteitsdrop. Drop die wordt gemaakt met dezelfde passie waarmee Johannes Klene ooit is begonnen. En die passie... dat proef je.
Geschiedenis Klene 1876
decoration

1899

De eerste jaren
Eerst maakt Klene vooral hard suikerwerk, zoals pepermunt. Later doet hij goede zaken met allerlei soorten snoepgoed, zoals koekjes, schuimpjes, chocolade, droppastilles en gomballen. In 1899 bedraagt de winst tweeduizend eenendertig gulden en zevenenveertig en een halve cent! De suikerwerken van Johannes Klene slaan aan in Nederland én in Nederlands Indië.
snoepkoffer 1899
decoration
decoration
decoration

1908

Izaak van Melle
In 1908 wordt Johannes Klene benaderd door zijn collega/concurrent Izaak van Melle, een ambitieuze suikerwerkfabrikant die op grote schaal exporteert. Van Melle heeft zelf onvoldoende productiecapaciteit en wil zijn exportlicentie voor Griekenland, het toenmalige Klein Azië en Syrië overdragen aan Klene.
klene boot 1908
decoration

1911

Frederik Klene
In 1911 betrekt Johannes zijn zoon Frederik bij het bedrijf. Frederiks rol binnen het bedrijf wordt al snel belangrijker als hij zijn vader overtuigt van nieuwere technologieën. Als Johannes op 72-jarige leeftijd overlijdt, is de overdracht van het bedrijf aan Frederik net afgerond.
Vintage Advertentie Klene zoute drop 1911 ''Het middel tegen hoest en verkoudheid''
decoration
decoration
decoration

1940

Zware tijden
De oorlog in maakt de export onmogelijk. Ook de aanvoer van grondstoffen en verpakkingsmaterialen is moeilijk. In de loop van de oorlogsjaren wordt het steeds lastiger voor het bedrijf om het hoofd boven water te houden. Klene legt zich toe op het verwerken van koffie- en theesurrogaten, suiker en andere grondstoffen voor bedrijven.
Klene auto 1940
decoration

1946

Klene weer op de markt
Na de oorlog stapt Frederik Klene uit de directie van het bedrijf, maar blijft wel aan als adviseur. De naoorlogse jaren staan in het teken van opbouw en hard werken, Na de nodige reparaties aan de fabriek kunnen vanaf 1946 weer de vertrouwde Klene producten op de markt worden gebracht. Ook de export komt weer op gang.
klene bruine zoute drop
decoration
decoration
decoration

1978

Verhuizing Klene
Halverwege de jaren 70 bestaat driekwart van de productie van Klene uit drop. Het bedrijf houdt vast aan traditionele kwaliteitsproducten. Halverwege 1978 breekt er brand uit in een van de Klene gebouwen. Omdat de bedrijfsschade enorm was, heeft de directie in 1986 besloten om na ruim 70 jaar Amsterdam te verlaten en zich in Hoorn te vestigen.
klene proeven
decoration

1999

Wybert
In 1999 doet Van Melle, inmiddels uitgegroeid tot een multinational, een bod op alle uitstaande aandelen van Klene Holding N.V. Tegelijkertijd wordt ook het Zwitserse merk Wybert overgenomen door Van Melle. Wybert wordt hierna toegevoegd aan het merk Klene.
wybert
decoration
decoration
decoration

2001

Perfetti Van Melle
In 2001 wordt Van Melle zelf overgenomen door het van oorspong Italiaanse zoetwarenconcern Perfetti. Zo ontstaat de combinatie Perfetti Van Melle, een eersteklas speler in de zoetwarenmarkt met vestigingen in 35 landen.
Klene drop jongetje
decoration

2021

145 jaar
Klene bestaat inmiddels 145 jaar, en is niet meer weg te denken in het snoepschap. Met absolute klassiekers als de Muntdrop en Engelse drop, maar ook met suikervrije drop heeft Klene voor ieder wat wils.
Klene suikervrije drop door Han & Koen
decoration
decoration